Lunch, Ontbijt, Recepten, Snacks, Vegan

Kerstbrood met amandelspijs (+ vegan-versie)

Een recept van een jaar geleden! Inmiddels eten wij sinds augustus overwegend plantaardig, dus nu ook een vegan-versie erbij!

Fijne feestdagen en een gezegend 2018!

24 december 2016

Ooooh!! Ik ben zo blij met het resultaat van dit kerstbrood!! Een veel gelezen recept is mijn rozijnenbrood en dit is eigenlijk een aangepaste versie daarvan. Voor mij hoort er namelijk amandelspijs in een kerstbroodje. Lekker uitsmeren over het broodje met een flinke laag boter erop. Jammie!

Ik hoop dat jullie en jullie kleintjes er net zo van zullen smullen als wij! En pssst.. ook geschikt voor de wat kleinere rapleyers! De rozijnen in het broodje worden lekker zacht door het bakken en het amandelspijs is alleen gezoet met dadels!

Ik ben benieuwd of jullie ook altijd kerstbrood eten tijdens de feestdagen? Of hebben jullie andere eetgewoontes?

Liefs! ❤

KERSTBROOD MET AMANDELSPIJS (+VEGAN-VERSIE) 

Ingredienten

  • 250 gram yoghurt
  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 1 ei
  • 2,5 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 2 handjes rozijntjes
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram dadels
  • 1 el amandelmelk

Bereiding

  1. Maak eerst de amandelspijs. Doe de amandelmeel, ontpitte dadels en amandelmelk in een keukenmachine en laat draaien tot het een geheel begint te vormen. Laat staan en ga verder met het rozijnenbrood.
  2. Doe de bloem, kaneel, bakpoeder en baking soda in een kom. Roer even door elkaar.
  3. Voeg de yoghurt en ei toe en roer alles door elkaar met een grote lepel. Je krijgt nu een soort brooddeeg.
  4. Voeg de rozijntjes toe en zorg dat ze goed verdeeld zijn over het deeg.
  5. Bekleed een broodvorm met bakpapier. (Natmaken van het bakpapier zorgt ervoor dat het makkelijker in het bakblik te vormen is.)
  6. Doe de helft van het deeg in het bakblik.
    Pak de spijs erbij en vorm daar met je handen een lange rol van, zo breed als je broodblik.
  7. Druk de rol in het brooddeeg en verdeel de andere helft van het brooddeeg erover.
  8. Zet 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
    Besmeer met het spijs en een laagje boter als je dat lekker vindt!

*voor een vegan versie: vervang de gewone yoghurt voor kokosyoghurt of sojayoghurt. Vervang het ei voor een lijnzaadpapje van 1 el lijnzaad en 2 el water. Laat dit even staan, totdat je ziet dat het gelei-achtig wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *