Diner, Recepten

Ovenschotel met kerriesaus

Vanavond een ovenschotel met gehakt, groenten, aardappels en zelfgemaakte kerriesaus op het menu. Seth vindt het kaaslaagje bovenop het allerlekkerste, dus die was als eerste op haha!

Voorheen gebruikte ik altijd zo’n pakje van Knorr om een sausje mee te maken, “lekker makkelijk”. Toen wist ik nog niet dat het zoooveel makkelijker, goedkoper, gezonder & lekkerder is om zelf de saus te maken. De kerriesaus is ook heel lekker om bij bloemkool of broccoli te eten. (Gebruik dan het kookvocht van de groenten voor nog meer smaak) Eventueel nog met wat andere verse kruiden erdoor. Of als je de kerrie vervangt voor geraspte kaas heb je een kaassaus! Jammm!

Eet smakelijk en liefs!

OVENSCHOTEL MET KERRIESAUS

Ingrediënten (4 personen)

  • 250 gram gekookte aardappels in plakjes (voorgekookt bij haast)
  • 1 gele paprika
  • 2 tomaten
  • 3/4 courgette
  • 300 gram gehakt
  • 2 kleine rode uien
  • 1 teentje knoflook
  • 10 gram roomboter
  • 2 el bloem
  • Kerriepoeder
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Geraspte kaas
  • Zwarte peper

Bereiding

  1. Snij de tomaten en paprika in blokjes. Snij de ui en knoflook fijn. Gebruik een kaasschaaf om van de courgette dunne plakjes te maken.
  2. Fruit de ui en knoflook in boter of olie (1 a 2 min).
  3. Als de ui zacht is geworden voeg je de gehakt toe. Deze bak je rul.
  4. Als de gehakt overal bruin is bak je de paprika en tomaat een paar minuten mee.
  5. Kruid het gehaktmengsel met de peterselie, oregano en zwarte peper.
  6. Bedek de bodem van de ovenschaal met de plakjes gekookte aardappels.
  7. Verdeel daarna het gehaktmengsel eroverheen.
  8. Maak nu de kerriesaus; smelt de 10 gram boter op zacht vuur in een steelpan. Als de boter gesmolten is voeg je de 2 el bloem toe en roer met een garde of lepel. Je krijgt dan een soort roux (klont die los komt van de pan). Voeg dan steeds kleine beetjes heet water toe tot je een gladde saus met de gewenste dikte hebt. Kruid de saus met flink wat kerriepoeder en wat peper.
  9. Verdeel de kerriesaus over het gehaktmengsel.
  10. Verdeel de plakjes courgette over de saus.
  11. Bedek de courgette met geraspte kaas (hoeveelheid naar keuze)
  12. Zet de ovenschotel 30 min in de oven op 200°C.

* suggestie voor de kleinere rapleyers: Snij een gedeelte van de courgette in repen of dikkere plakken, kook deze. Kook ook wat paprika mee. Serveer dit met wat van de gekookte aardappels. Als je je kindje al gehakt wilt geven, kun je daar wat van achterhouden en een minihamburgertje maken. Kneed daarvoor een gedeelte van het gehakt tot een balletje en druk deze plat.

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *