Recepten, Snacks, Vegan

Plaatcake met bosbessen

Hoi!

Ik zie net dat ik in oktober voor het laatst inspiratie online heb gezet en een nieuw recept is ook al weer veel te lang geleden. (really, met kerst??) Einde van het jaar hebben we een grote verbouwing ondergaan. We hebben onze beneden verdieping opgeknapt, waaronder een nieuwe keuken (Oh YES!) met veeeeel aanrechtblad, ruimte en een groot gasfornuis. I LOVE IT! We hebben in die periode gekampeerd (koud in November!) en we hebben een tijdje op zolder geleefd. (met een tweepits kookplaat, oven, slowcooker en lieve vrienden om bij te eten) We zijn inmiddels weer heerlijk gesetteld. De laatste tijd kook ik veel uit mijn kookboeken en tussendoor improviseer ik ook heel wat gerechten. Helaas heb ik weinig tijd gehad (mama’s? herkenbaar? Iets met druk met werk & de kids…) om deze improvisaties ook met jullie te delen.

Maar vandaag is het dan weer zo ver! Een lekker recept. Ik zal het jullie maar eerlijk vertellen. Deze plaatcake moest scones worden. Maar eigenwijs als ik ben heb ik niet echt gedaan wat er in het Engelse recept stond. Andere ingrediënten gebruikt, ingrediënten vervangen, ingrediënten weggelaten. Je begrijpt het.. het werd niet echt zoals de bedoeling was, maar thank God (!), want er is een onwijs lekker recept uit gekomen. En GELUKKIG heb ik onthouden wat ik anders heb gedaan dan het originele scones recept. (SCONES? Ja ja, het originele recept is echt totaal mislukt haha)

Dit recept kan ik het beste omschrijven als plantaardige eierkoeken. Ik weet het, dat klinkt wat gek, eierkoek zonder ei. Maar de structuur is die van een eierkoek, heerlijk fluffy en luchtig. Ik hou er van! Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor deze heerlijke plaatcake! (Of weten jullie een betere naam?)

PLAATCAKE MET BOSBESSEN

Ingrediënten

 • 240 gram speltbloem
 • 120 gram agavesiroop
 • 2 tl bakpoeder
 • 120 gram diepvries bosbessen
 • 120 ml kokosmelk
 • snufje zout
 • kokosrasp

Bereiding

 1. Doe de speltbloem, kokosmelk, agavesiroop, het snufje zout en de bakpoeder bij elkaar in een kom.
 2. Roer met een spatel alles heel goed door elkaar.
 3. Doe nu de diepvries bosbessen erbij. (Niet schrikken, het deeg wordt paars of misschien zelfs groen/blauw!)
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep het mengsel op de plaat. Smeer het met een spatel iets uit.
 5. Bestrooi het mengsel met wat kokosrasp als je dat lekker vindt.
 6. Doe de plaat nu voor een paar minuten in de vriezer.
 7. Haal na een paar minuten de plaat uit de vriezer en zet hem in een voorverwarmde oven (220 graden C) voor +/- 12-15 min. De plaatcake moet goudbruin van kleur zijn.
 8. Laat de plaatcake even afkoelen en snij deze dan in stukken. In stukken scheuren is ook erg leuk.

4 thoughts on “Plaatcake met bosbessen

  1. Hoi Ireen,

   Bedankt voor je berichtje.
   Ik heb hem in de vriezer gezet, omdat het in het originele scones-recept stond. (haha!) Maar ik heb ontdekt dat als ik het beslag op de plaat doe en hem dan meteen in de vriezer doe, dat de plaatcake niet verder uitzakt en helemaal verspreid over de hele plaat. En ik heb het idee dat de plaatcake daardoor een wat stevigere buitenkant heeft.

   Veel plezier met maken!

   Groetjes, Marielle

  1. Nee helaas niet, want het gaat niet echt rijsen. Het is bedoeld als plaatcake. De kokosmelk is wat dikker dan bijvoorbeeld sojamelk, maar je kan het natuurlijk altijd proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *