Familie uitjes, Reviews

Review spoorwegmuseum Utrecht

Oh Yes! Wat geniet ik hier van zeg! Familytime. Tijd met elkaar, tijd voor elkaar. Genieten met een grote G. Voor het eerst op mijn blog dat ik een review schrijf en het is ook nog eens een review dat niet persé met rapley of eten te maken heeft. Ik heb besloten om mijn website wat uit te breiden. Meer dan alleen rapleyrecepten. Natuurlijk blijf ik lekkere recepten en inspiratie posten. Maar het lijkt me ook leuk om andere leuke en inspirerende dingen met jullie mama’s te delen. Hopelijk vinden jullie dat ook leuk, laat het me maar weten! 🙂

Met mijn onregelmatige werk, werk ik regelmatig in de weekenden. Dit weekend waren we alle vier vrij! Wat heerlijk! Dat bied perspectief voor een leuke dag als gezin. ’s Ochtends kwam ik op het idee om naar het Spoorwegmuseum te gaan. Ik had er al eens eerder van gehoord en ook dat het er heel leuk zou zijn. En ik wist zeker dat Seth het daar heel leuk zou vinden. Rutger was met Seth naar de kapper en ondertussen heb ik de tassen gepakt, zodat we direct konden gaan! Voor ons is het ongeveer een uurtje rijden naar het Spoorwegmuseum, prima afstand! Sinds ik in Amerika geweest ben en daar 3 uur heen en 3 uur terug moest rijden voor een bezichtiging, mét peuter (die het echt fantastisch deed), maak ik me over een uurtje rijden écht niet druk meer. Easy peasy!

Wat ging er mee onderweg?

In ieder geval, genoeg snackjes! Grote fles water, rozijntjes, gevriesdroogde perzik”snoepjes” (Te koop bij de Action, een echte aanrader! 100% fruit. Mijn kids zijn er dol op!), letterkoekjes van de Kleine keuken en voor bij het museum een fruitsalade.

Het spoorwegmuseum; de kaartjes

Als je aan komt lopen bij het Spoorwegmuseum loop je direct tegen het Maliebaanstation aan. Een prachtig station, dat aanvoelt alsof je terug bent in 1874. (Je moet de toiletten echt eens proberen, écht terug in de tijd!) We hadden vooraf geen kaartjes geregeld. Je kunt deze wel online bestellen, maar je moet de kaartjes uitgeprint meenemen. Geen probleem, want er stond niet eens een rij (iedereen koopt zijn kaartjes tegenwoordig online, dáár stond wel een rij, haha!).

Het spoorwegmuseum; het perron

Als je het station uitloopt, kom je direct op het perron. Hier zijn een aantal mooie treinen te bezichtigen en je kunt er ook door een koninklijke trein lopen. Als je wilt kun je zelfs met de trein naar het Spoorwegmuseum. Je kunt gewoon naar station Utrecht Maliebaan.

Het spoorwegmuseum; treinen door de tijd.

De eerste hal die je binnenkomt is een enorme hal met stands, tentjes om te eten, grote treinen om naar te kijken, maar vooral heel veel kleine treintjes om naar te kijken. Een fantastische plek voor de modeltrein hobbyist, maar ook een fantastische plek voor alle kleine (en grote) jongetjes die het leuk vinden om met treintjes te spelen. Je kunt kijken naar modeltreintjes die door hobbyisten worden bestuurd, maar er zijn ook plekken waar je kunt knutselen, treinbanen kunt bouwen, kunt spelen met houten treintjes of zelf een elektrisch treintje kan besturen.

Het spoorwegmuseum; Droomreizen/de Oriënt Express

Vanuit de eerste hal wordt er reclame gemaakt om het theater te bezoeken. Er werd aangegeven dat het ook leuk is voor kinderen én dat het niet al te lang duurde (20 minuten), dus wij durfden het aan met onze 2 kids. Er zijn daar meerdere voorstellingen te zien. De voorstelling die wij hebben gezien was erg leuk. Het was interactief, de kinderen werden er bij betrokken. Seth heeft met grote ogen zitten kijken. Julia deed alle bewegingen van de actrice na, wat enorm grappig is om te zien van een bijna 2 jarige die voor het eerst een theaterstuk ziet.

Het spoorwegmuseum; De grote ontdekking

Vanuit de grote hal kun je ook ‘de grote ontdekking’ vinden. Dit is een mijngang, waar je uiteindelijk de Arend te zien, de eerste stoomlocomotief van Nederland. Je krijgt een koptelefoon op, waardoor een stukje geschiedenis wordt verteld. En verder kun je er lekker rondkijken en even in de Arend zitten. Erg leuk gedaan.

Het spoorwegmuseum; Stalen monsters

Dit onderdeel hebben wij niet gedaan, omdat Seth niet lekker was. Als ik het goed heb begrepen ga je hier in een soort van treintje en leg je een bepaald parcours af.

Het spoorwegmuseum; de vuurproef

In dit gedeelte neemt Rutger Hauer je mee door de spoorweggeschiedenis. Dit onderdeel is voor 12 jaar en ouder, dus wij konden hier met onze kinderen niet in. Ze laten je hier ervaren hoe het is om een echte machinist te zijn.

Het spoorwegmuseum; Buitengedeelte

Er is buiten een gedeelte met een leuke speeltuin, maar ook een gedeelte met een elektrisch kindertreintje, waar de kinderen een rondje in kunnen rijden. Toen Seth na de lange rij eindelijk aan de beurt was, wilde hij niet meer. Het zag er in ieder geval leuk uit! Buiten vind je ook een hoop treinen waar je naar kan kijken of waar je in kan en je kan over het spoor lopen.

 

 

 

TOPS

Wij vonden het theater stuk heel erg leuk. We hadden niet verwacht dat dit ook voor de kids zo leuk was om naar te kijken, maar ze betrok het publiek er heel goed bij.

De grote ontdekking vond ik heel leuk gedaan en vooral ook een erg mooie aankleding en sfeer.

Er is genoeg vermaak voor kinderen te vinden!

TIPS

De plattegrond die je meekrijgt aan het begin van het museum is eigenlijk heel onduidelijk. Vooral de legenda erop is niet duidelijk. Er staan allerlei termen, maar er staat niet duidelijk vermeld wat je waar kan vinden. Dit zorgde ervoor dat we sommige dingen (bijna) mis zijn gelopen en dat is erg jammer!

Verder vonden wij dat er wel een heel groot gedeelte was voor modeltreintjes. Hier vind je echt vooral hobbyisten die daar met de treintjes spelen, stands waar je spullen voor je treinbaan kan kopen. De knutselworkshop die daar was, was alleen voor grote kids of voor volwassenen. Het had leuk geweest als er ook wat voor de kleinere kids was.

Conclusie

Al met al zeker een aanrader. Genoeg leuke activiteiten voor jong en oud te vinden.

Slapen kan ook prima in het spoorwegmuseum 😉

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *